2011-06-15-d8a39338da1dbae818ebd8646f0a054f42b58bda Foto RiksTV. Administrenede direktør i RiksTV, Christian Birkeland i sin Seilbåt Bavaria 37 - Sea Interest.

TV dekning i båt på Vestlandet!

Det kan være kjekt å vite litt om TV dekningen før man reiser på ferie i båt, hva trenger vi av utstyr og hvilke leverandør skal man velge?

Båtsans har snakket med informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth hos RiksTV, som har et av tilbudene på markedet. Gjelseth forteller litt om deres produkt til båtfolket som ønsker TV-dekning i båten i sommer.

Best dekning med garanti.
Hele 98 prosent av husstandene og ca 90 prosent av hyttene har mulighet for å ta inn RiksTV og det digitale bakkenettet. Ingen andre tv-distributører har så god tilgjengelighet. Svært mange kan derfor ha RiksTV både hjemme, på hytta og i båten - og spare mye penger på å bruke samme tv-distributør alle steder. RiksTV har blant annet et tilbud om ”en pris – tv fire steder”.
Har du lagt opp båtruten i sommer kan du sjekke dekning i havnen på www.rikstv.no. Hvis du er innenfor grått eller mørkegrønt og lysegrønt område på dekningskartet, skal du kunne få inn signalene med antenneutstyret vi anbefaler.

Hva slags antenne trenger du i båten?
Antennen må støtte hele UHF-båndet (dvs. kanal 21-69). Det anbefales retningsbestemte utendørsantenner, en såkalt UFO-antenne (rundstråleantenne) med forsterker er best til bruk i båt.
Fordelen med denne antennen er at den tar inn signaler fra alle retninger. En retningsbestemt UHF-antenne vil ofte gi bedre mottak, men den mobile enheten må da stå i ro, og antennen rettes inn mot beste sender på stedet. Antennen plasseres så høyt og fritt som mulig, gjerne i båtmasten.

Dekoder og strøm
En rekke dekodere går på 12 volt. Spør forhandleren din om råd for tilkobling til strømuttak. Ved bruk av 12 volt spenningsmating anbefales det å bruke en spenningsregulator (12V) som sikrer stabil spenning til mottakeren. En HD-klar mottaker oversetter digitale signaler til et språk som din tv forstår og gir lyd og bilde. Mottakerboksene kommer i mange varianter med forskjellig funksjonalitet. I dag selges TV med innebygd RiksTV mottaker, men hvis ikke du har det må hvert tv-apparat du har i båten ha en separat mottakerboks.
Dersom du skal ta opp programmer trenger du også en egen dekoder – en såkalt PVR. Her finnes det flere på markedet, blant annet har Grundig en slik mottaker med meget god lagringskapasitet for dine opptak.
RiksTV har over 1300 modeller som er godkjente for bruk i det digitale bakkenettet. Alle mottakerne er HD-klare – og RiksTV har både NRK, TV 2 og TV Norge i HD sammen med blant annet TV 2 Barclays Premier League.
For å være sikker på at dekoderen fungerer i det norske digitale bakkenettet er det viktig at man velger en mottaker eller en IDTV- som er merket med " Godkjent for RiksTV og det digitale bakkenettet ". Godkjente dekoderbokser kan brukes på både nye og gamle tv-apparater.

Hva slags antennekabler trenger du?
Antennekabelen bør ha to- eller trelags skjerming, og bør ikke være lengre enn nødvendig. Unngå skjøtepunkter hvis det er mulig. Vi anbefaler en antennekabel av typen RG-6.

Les mer under nyttige linker:
bakkenettet.anovo.no, www.ntv.no/Dekningskart, http://www.rikstv.no/