2019-07-24-bd8bcc408ffbbebdc8b3e0b7ba24274429f7eff1 Statsminister Erna Solberg og Nina Sundqvist, direktør i Matmerk, overrekker diplomer til eplemostprodusent Elisabeth Grønvik fra Grønvik Gard. Foto: Solfrid Sande

Gladmatfestival i Stavanger

Statsminister Erna Solberg åpnet matfestivalen som arrangeres for 21. år på rad og er blitt Nordens største, i hele vågen er det matfest fra 24. til 27. juli

Statsministeren sa i sin åpningstale at hun synes det var utrolig kjekt å være tilbake på Gladmatfestivalen i Stavanger, midt i Norges matfat.
 
Siden Gladmaten samler dyktige matprodusenter, gastronomer og matentusiaster fra hele landet, fortalte hun at hun gledet seg til å ta turen rundt i Vågen og hilse på alle. 
 
I 2018 trakk festivalen 250 000 besøkende over fire dager, og med værutsiktene for helgen er det ikke umulig at rekorden slås i år.
 
På gladmaten må alle tilby en egen Gladmatrett som skal koste maks 40 kroner. Målet med gladmatretten er å gi publikum anledning til å smake på så mye som mulig forskjellig i løpet av festivalens fire dager. En gladmatrett vil tilslutt vinne.
 
Temaområder på festivalen i år er  – «Smak på verden», «Blågrønt», «Torget», «Smak på Norge» og «Malt & humle».
 
Erna Solberg delte ut diplomer på vegne av stiftelsen Matmerk under Gladmat-festivalen til eplemostprodusenten Elisabeth Grønvik fra Grønvik Gard i Hjelmeland. Hun ble rørt da hun ble kalt opp på scenen og gratulert av statsminister Erna Solberg. To nye epleprodukter fra Grønvik er godkjent i merkeordningen Spesialitet, den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat- og -drikke i særklasse. 
 
–Takk for at du bidrar til å sette Norge på kartet som matnasjon, sa Solberg og overrakte diplomer til Grønvik.
 
Gjestehavn i Stavanger i andledning festivalen
For båtfolket som besøker Stavanger i helgen er det viktig å vite at gjestehavnen innerst i Vågen vil være stengt for fritidsbåter så lenge festivalen pågår. Den åpnes igjen søndag 23. juli kl. 11.

Gjestehavnen i Børavigå berøres derimot ikke av festivalens aktiviteter, og vil være åpen på vanlig måte. 
Stavangerregionen Havn oppfordrer til sunt båtvett og håper på en flott festival