2019-04-29-55032d9881a7ec51fe975544d65a28f343b0f744 Fiskeriminister Harald T. Nesvik.

Får hjelp av dykkerklubber mot spøkelsesfiske

Dykkerklubber over hele landet bidrar til holde havet rent. Bare i løpet av årets fire første måneder har fritidsdykkere tatt opp over tusen teiner, garn og andre tapte fiskeredskaper.

- Tapte fiskeredskaper forsøpler havet og dreper fisk og skalldyr. Disse dykkerne gjør en kjempeinnsats i kampen mot spøkelsesfiske og forsøpling, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik i en pressemelding.
 
 
Hvert år havner flere tusen teiner, garn og annet fiskeutstyr på havet. Mange av de tapte redskapene fortsetter å fange fisk, som lider og dør. Det er dette vi kaller spøkelsesfiske.
 
Fritidsfiske-app
Fiskeridirektoratet lanserte i 2017 en app hvor fritidsfiskere kan melde inn mistet fiskeutstyr. Her kan man merke av hva slags utstyr som er mistet, og hvor. Dermed blir det lettere å spore det opp igjen.
 
- Alle som driver fritidsfiske har ansvar for å hindre at redskaper etterlates eller mistes. Vi oppfordrer derfor alle om å melde ifra. Det er bra for livet i havet, og bidrar til at vi får mer kunnskap, sier seniorrådgiver Trond Ottemo ved reguleringsseksjonen i Fiskeridirektoratet.

40 dykkerklubber deltar
Når du bruker appen for å melde tapt eller funnet redskap, kan du knytte brukerprofilen din opp mot en dykkerklubb. Da kan dykkerklubben få penger for opprydding av tapte redskaper, og du hjelper miljøet.
 
Havforskningsinstituttet vil få data om tapt eller funnet redskap. Dette er nyttig for å kartlegge omfanget av spøkelsesfiske.
 
Hittil i år har 40 dykkerklubber hentet opp 1132 teiner, garn, ruser og andre tapte redskaper. Dykkerklubbene blir honorert av Norges Dykkeforbund for å rapportere funnet redskap.
 
De ti på topp er:
Søgne dykkerklubb (181 redskaper)
Mandal Dykkerklubb (149 redskaper)
Drøbak Undervannsklubb (92 redskaper)
Havhesten Undervannsklubb (84 redskaper)
Ørland Froskemannsklubb (62 redskaper)
Egersund Undervannsklubb (53 redskaper)
Octopus Dykkerklubb (51 redskaper)
Slettaa Dykkerklubb (40 redskaper)
Askøy Sportsdykkerklubb (40 redskaper)
Lillesand Snorkle og Dykkeklubb (38 redskaper)
(Tallene er fra januar-april i år). 

Huskeliste for fritidsfiskere
Når du setter et redskap for å fiske er det viktig å tenke på hvordan du kan unngå å miste det; kjenner du bunn- og strømforholdene der du setter redskapen? Er det andre ting som kan påvirke redskapen?

Det er også viktig å huske at du må ha tilsyn med redskapen. Fiskeridirektoratet får mange henvendelser om at redskap blir stående lenge uten at noen ser til de. For ulike redskaper gjelder ulike regler. Du finner alle her: https://fiskeridir.no/Fritidsfiske/Reiskap (under den enkelte redskapstype).