En SABB(A) bedrift på Damsgård!

Vi er på besøk hos Frydenbø SABB Motor AS, her ble en av Bergens mest kjente merkevarer ”Sabb'en” produsert helt frem til 2001.

Tor Isdahl forteller om arbeidsplassen han har hatt siden 2007; Vi er ca 35 ansatte i dag, 3-4 lærlinger og syv damer som trives under buene på Damsgård. Isdahl er salgs og markedssjef, en krevende men spennende jobb som innbefatter en del reising, og da til andre siden av kloden.
Siden markedet deres er ca 30 % eksport og 1/3 av all livbåtproduksjon går til Kina, blir det noen turer til Jiangyin i Kina. Jiangyin ligger 2 ½ time fra Shanghai og har hele 8 livbåtfabrikker.

Livbåtmarkedet startet på begynnelsen av 60-tallet, for den gang Damsgård Motorfabrikk. Livbåtmotor er en stor sektor som i vesentlig grad har bidratt til bedriftens utvikling. Gjennom en samarbeidsavtale i 1991 med Liste Petter i England utviklet Sabb en moderne og tilpasset livbåtmotor for dagens livbåter. Kvalitet er stikkordet for det gode salget, for på pris kan vi ikke konkurrere mot lavprislandet Kina. Vi selger oss på kvalitet til livbåt og offshoreindustrien deres. Men det er også andre land vi eksporterer til over hele verden, blant noen er Brasil, Tyskland og Kroatia.

På Damsgård er det mer enn motorer som mariniseres: Motorer fra Italia (Iveco) og England (Liste-Petter) må ha gir som overfører motorkraften til propellen og her lages å monteres girene. En imponerende produksjon og det meste av de over 300 delene til giret lages her.

Andre markeder som er i vekst for bedriften er oppdrettsnæringen. Det er laget en opplysningsvideo om deres haudraulisk gir med vribare propellblader, som er spesielt egnet til båter i oppdrettsnæringen. CPP teknologien kommerfra gearet – og det er dette SABB CPP gearet de har utviklet i mer enn 30 år og som også produserer på Damsgård. Se video her.

På lysbåtmarkedet er det nytt av året at de er Lombardini importør, Isdahl har forventinger også til dette markedet.

”Sabben” som motoren ble kalt er kjent over hele kysten og langt utover Norges grenser. De har en utrolig interessant bedriftshistorie. I forbindelse med 75 års jubileet i 2000 fikk de laget Jubileumsboken. Den kan lastes ned her i pdf. Boken innholder mye godt stoff for dem som er glad i historie. Etter å ha lest den er jeg meget imponert over de foregangstenkende gründerne fra Søylandsfamilien.

Alle historiene og anekdotene om Sabb motorene er en fornøyelse å lese, som;

”Motoren går bare den lukter diesel i nærheten”!