2018-08-22-e67332c16a9cc72d11129e5940805f75f2eee624 #5forhvalen – rydd verdens hav du også (Foto: Marianne Heggenhougen)

#5forhvalen

Men hvis én av fem nordmenn plukker litt søppel fra bakken hver dag, for eksempel 5 om dagen, fjerner vi 35 tonn* søppel fra naturen – hver eneste dag!

Du har sikkert hørt at fem om dagen er bra for deg. Men visste du at det også er bra for miljøet? Nå kommer prosjektet #5forhvalen

Forsøpling av hav og natur er et stort miljøproblem. For havner det på bakken, så havner det i havet. Men hvis én av fem nordmenn plukker litt søppel fra bakken hver dag, for eksempel 5 om dagen, fjerner vi 35 tonn* søppel fra naturen – hver eneste dag!

Vi kaller det #5forhvalen

Vinteren 2017 ble en død hval funnet utenfor kysten av Sotra. Hvalen hadde 30 plastposer, og plastemballasje fra is og matprodukter i magen. Den ble dermed et symbol på måten vi forbruker og forsøpler på.

Marin forsøpling er et av verdens raskest voksende miljøproblem. Hver dag havner to tonn søppel på bakken, bare i Oslo. 80 prosent av søppelet i havet kommer fra land. Havner søppel på bakken, så vil det etterhvert havne i havet - hvis ikke noen plukker det opp da. 

– Det er særlig produkter vi bruker når vi er på farta som havner på avveie: Takeaway-kopper, sigarettstumper og sjokoladepapir føres med vær, vind, avløp og elver til havet, sier prosjektleder for #5forhvalen, Marianne Heggenhougen.

Samtidig er det nettopp når vi er på farten at vi kan bidra til å løse problemet. 

Å plukke søppel er det enkleste du kan gjøre for å hindre forsøpling av havet. Og ikke bare er det enkelt – det føles fantastisk å bidra! 

#5forhvalen begynner 23. august.

Slik rydder du verdens hav på farta:

  1. Plukk 5 søppelting, hvor som helst når som helst! (ispapir, takeaway-kopp etc).
  2. Ta et bilde av det, f.eks. av at du plukker søppel, av søpla du har plukket, eller naturen som du er med på å redde.
  3. Fra 23. august: Del bildet på Instagram og andre sosiale kanaler med hashtaggen #5forhvalen.
  4. Utfordre en venn (eller fem) til å gjøre det samme.  

Sjekk gjerne ut kampanjesiden deres: www.5forhvalen.no

*35 tonn - hvor kommer dette tallet fra?
De har tatt utgangspunkt i fem typiske ting vi finner på gata:

En take-away kaffekopp, en snusboks, et ispapir, et sjokoladepapir og et sugerør. Disse veier til sammen 35 g. Og 1 av 5 nordmenn, det er 1 million mennesker det. Hvis 1 million mennesker plukker 35 gram søppel hver dag, blir det til sammen 35 tonn.

For hvalen- og andre fugler, fisker og dyr som dør av forsøplingen vår
Tusenvis av fugler, fisk og andre dyr dør av forsøpling hvert år. Noen sulter ihjel fordi de får plast i magen, andre får en langsom og pinefull død fordi de setter seg fast i plasten. (WWF) 

Initiativtaker til kampanjen er LOOP – en non-profit stiftelse som jobber for å få folk til å sortere mer og kaste mindre.