2018-08-07-bb752a2969480e580020967a9723089cd0e97401 Finaværet blir dyrt for forsikringen, Skadene domineres av grunnstøtinger eller eller kjørt på flytende gjenstander

5 000 båtskader

Vi er glad for det gode været, men det blir dyrt for forsikringsselskapene i første omgang, for så langt har det vært hele 50% økning i antall grunnstøtinger og kollisjoner med fritidsbåter i sommer sammenlignet med i fjor.

Gjensidige har gått gjennom ferske tall for perioden april - juli. Selskapet har mottatt over 1 100 meldinger om grunnstøtinger og kollisjoner. Det tilsier at forsikringsbransjen samlet har mottatt i størrelsesorden 5 000 saker.
 
- Den første tiden med pent vær i vår startet rolig, men så eksploderte det, sier Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige. På enkeltdager i løpet av våren og sommeren har selskapet mottatt flere titalls saker der båteiere har fått skadet båten sin.
 
En av de større skadene var en cabincruiser som hadde gått på grunn og skadet motor og skrog. Skaden ble taksert til 800 000 kroner.
 
- Vi hadde forventet flere skader på grunn av det fine været, men en økning tidlig i sesongen på opptil 80 prosent var overraskende. Mer forventet var noe utflating i løpet av sommeren, sier Rysstad.
 
Skadene domineres av grunnstøtinger der båter har gått på et skjær eller land, eller kjørt på flytende gjenstander. Det har også vært flere kollisjonsskader i forbindelse med at man legger til eller fra kai.
 
- Vi vet at mange kjøper båt med litt for stor motor før nødvendig kompetanse er på plass. Da nytter det ikke med kostbart navigasjonsutstyr om en ikke kan bruke verktøyet, sier kommunikasjonssjefen.
 

- Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det sikrere, og ikke minst mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen, sier Rysstad.