Malmedal, medlem i Bergen Motorbåtforening!

Båtsans tok turen innom en av de eldste båtforeningene i landet. I 2014 feirer foreningen sitt 100 års jubileum. Litt nysgjerrig på de som enda hadde båtene på land og jobbet med siste finpussen, traff vi Olav Malmedal, han stod ytterst i hallen med sin Saga 29 foter med navnet Ticotre.

Båten er oppkalt etter hunden Tico, så ble det Ticoto og nå Ticotre. Alle båtene så langt har vært av merket Saga og sannsynligvis blir den neste også det, men da blir det ikke Ticofire, sier Malmedal. Siste finpuss før du sjøsetter? Ja, min oppgave i år har kun vært å sørge for at propellen skinner, forteller Malmedal. Etter en stor hjerteoperasjon har jeg ikke fått klargjøre selv, men en fantastisk dugnadsgjeng i motorbåtforeningen har vasket og polert båten for oss, og min kone Anita har bunnsmurt.

Malmedal storkoser seg i båtforeningen og tar meg med på en guidet tur samtidig som han forteller litt. Foreningen har i dag ca 235 båtplasser, store nøst for opplag, flotte klubblokaler og eget dieselfyllingsanlegg som er forbeholdt foreningens medlemmer. Foreningen eies av medlemmene, og i dag står det 35 båter i kø for å bli medlem.

Vi har gjestebrygge med 6 plasser. Malmedal forteller om et godt samhold med mange felles aktiviteter. Vi skal ha Pinsetur til Våge på Tysnes i år, og vi er 50 påmeldte båter fra foreningen.

Vi spaserer litt lengre inn på området og der sitter noen i pensjonistgjengen. ”Når dere damer har klubb en gang i mnd har vi klubb hver dag”. Velkommen til den fineste havnen i hele Norge, sier Jan Andreasson, en av pensjonistene. Her er alt godt vedlikeholdt, og vi har nettopp skiftet nye brygger. Vi føler båtene ligger trygt etter vi innførte nattevakt ordningen, det innebærer 2 nattevakter i året på medlemmene. Vi er også miljøhavn med miljøboder for spesialavfall.

Jan Nergård har ikke båt lengre men medlemskapet gir han ikke fra seg. Jeg kommer hver onsdag for å drikke kaffe, så det blir en dyr kaffe for meg. Praten hos pensjonistene går livlig rundt bordet, favoritthavner er det flere ulike meninger om. Noen går helst nordover og andre går sørover. Nergård synes endel Norske havner er for dyre, vi har mye å lære av Sverige og Danmark. Tenk på alle pengene båtfolket legger igjen, det må havnene tenke på og tilrettelegge bedre for båtfolket, da kommer vi tilbake, igjen og igjen.

Båtsans hører mye engasjement, alt fra diesel priser, regjering, avgifter m.m. Vi kunne nok fylt flere sider fra Bergen Motorbåtforening.
 
Et tydelig bevis på at foreningen er blant landets beste er ”Ljugekrakk”, en gave fra Båtmagasinet, etter kåring av årets beste båtforening i 2003. Men til en Bergensk båtforening burde det vel heller vært ”Lygebenken” bare en østlending kan ”ljuge”, ler pensjonistene, som er enig om at den er god å sitte på.

 Båtsans takker for seg og ønsker foreningen en fin båtsommer.