2018-04-27-60065e2f88fb946af644bd9838ca0746e89e6729 Arne Voll Kommunikasjonssjef i Gjensidige oppfordrer til skadeforebyggende tiltak

Båt - verdier for millioner usikret ved bryggekanten

Hver år blir hundrevis av mindre fritidsbåter ribbet for store verdier. Mye av utstyret forsvinner til utlandet.

- Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at det ofte er organisert. Flere motorer kan forsvinne fra en havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.
 
Store verdier
Tall fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen utbetalte 64 millioner kroner etter melding om 1400 tyverier av eller fra båt det siste året. Ca. 25 prosent av dette var båtmotorer som forsvant. Gjennomsnittserstatningen er på over 45.000 kroner. I tillegg er det store mørketall.
 
Frekke båt tyver
Båtmotorer er lettere å få med seg enn båter og det er store verdier som stjeles. Alt fra små ”putremotorer” til motorer på flere hundre hestekrefter blir stjålet. Nyere utenbordsmotorer opp mot 50 HK er likevel de mest populære blant tyvene.
 
- I tillegg forsvinner utstyr som er lagret i båten. Bensinkanner, GPS og kartplottere, redningsvester og fiskeutstyr topper listen over ting som blir stjålet, sier Voll. I noen tilfeller demonterer kriminelle motorer og tar kun den delen de er på jakt etter, noe som medfører skader på mange titalls tusen kroner.
 
Sikret med en knute
- En mindre skjærgårdsjeep med motor har ofte en verdi fra hundretusen kroner og oppover. Forsikringsselskapet er oppgitt over hvor dårlig sikret mange av disse båtene er. Ofte er det bare en enkel knute som skiller denne fra og bli stjålet, sier Voll.
 
- I dag får du kjøpt mye av det utstyret du trenger for å sikre båten for kun noen hundrelapper og oppover, avslutter Voll.
 
Skadeforebyggende råd
 
o   Merk motoren med Securmark. En merket motor er mindre attraktiv å stjele og lettere å finne og identifisere
o   Sikre båt og motor med vaier og hengelås
o   Monter FG-godkjente gjenfinningssystemer, både i båt og på litt mer kostbare utenbordsmotorer.
o   Båt og motor er ofte ekstra tyveriutsatt når de står på henger. Da står den bokstavelig talt klar for bortkjøring
o   Fjern løs bensintank, eller lås denne inne
o   Fjern viktig motordel eller monter skjult hovedbryter
o   Bruk helst båthavner som har etablert vakthold