2017-11-24-d8c3719900878466bd45d888b93d04fdf55136c8 RS «Idar Ulstein», som er stasjonert i Fosnavåg, er en av 50 redningsskøyter som trygger norskekysten. Foto: Martin Hauge-Nilsen

Kjøp av «nautiske mil» i Julegave

Redningsselskapet og Seaworks AS oppfordrer norske bedrifter til å være med på dugnaden for en trygg kyst ved å kjøpe nautiske mil til den lokale redningsskøyten til jul.

Seaworks AS i Harstad har startet juleforberedelsene ved å kjøpe nautiske mil. Det er femte året på rad at det Harstad-baserte rederiet bidrar med nautiske mil til sin lokale redningsskøyte.
 
– Vi er glad for å kunne støtte Redningsselskapets arbeid ved å kjøpe nautiske mil til jul i år igjen. Redningsselskapets innsats for sjøfarende setter vi stor pris. Vi vil støtte vår lokale redningsskøyte RS «Simrad Færder» i Harstad med nautiske mil, og vi oppfordrer andre bedrifter til å gjøre det samme, sier adm. dir. Jan A. Paulsen.
 
Norge har verdens nest lengste kyststripe. Kjører du båt inn i hver fjord og rundt øyene fra sør til nord, kommer du opp i 50 000 nautiske mil – hele 92 500 kilometer.
 
Så langt i 2017 har Redningsselskapets 50 redningsskøyter reddet livet til 30 personer, assistert over 14 600 personer på sjøen, og berget 100 fartøy fra totalforlis.
 
– Våre folk sørger for at en bestefar, en ektemann eller en mor kommer hjem til en familie og et lokalsamfunn som blir lykkelige i stedet for tynget av sorg. Nå før jul oppfordrer vi norske bedrifter til å bidra i vår dugnad for å få alle som ferdes på sjøen trygt hjem ved å kjøpe nautiske mil til drift av den nærmeste redningsskøyta, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet.
 
Å drifte en redningsskøyte i en nautisk mil (1 852 meter) koster i snitt 500 kroner. Summen dekker drivstoff, vedlikehold, utstyr og mannskap på redningsskøyta som er nærmest giveren.
 
– Jeg håper at bedriftene utfordrer hverandre og på den måten bidrar til enda bedre beredskap langs kysten vår, sier Lind.
 
Aas Mek Verksted AS tar utfordringen også i år
En annen bedriften som tar utfordringen i år igjen er tradisjonsrike Aas Mek Verksted AS på Vestnes i Møre og Romsdal, som kjøper nautisk mil til den lokale redningsskøyta «Mærsk», som har base på Aukra.
 
– Vi støtter Redningsselskapet fordi det er en flott frivillig organisasjon, som utfører en viktig tjeneste for folk som ferdes langs kysten vår. Dette gjelder både for private lystbåter og næring. Redningsselskapet har også kurs og samlinger for å fremme en sunn og god holdning og forståelse for båtlivet for både voksne og barn, sier Bjørn-Magne Aas, som er fjerde generasjon i Aas Mek. Verksted, som ble etablert tilbake i 1911.
 
På dugnadens hjemmeside nautiskmil.no, kan alle givere kan følge med på hvor mange nautiske mil som er samlet inn til den lokale redningsskøyta som de støtter. Også privatpersoner er velkommen til å kjøpe nautiske mil.