2017-10-20-f9a69fc6a3269380de446bae7bba78c2b0c0141c Ona fyr er et kjenningsfyr som det ikke kan seiles etter (foto: Kystverket)

Ona Fyr 150 år

Fredag 20 oktober er det 150 år siden lykten i fyret på Ona lyste for første gang. Begivenheten markeres på stedet for Fyret som representerer en viktig del av norsk sjøfarts- og kysthistorie.

Øysamfunnet Ona ligger ytterst mot havet i Sandøy kommune, vest for Molde. Plassen er lett å se på grunn av fyret som står og kneiser på øyens Høyeste punkt. I dag, for 150 år siden, ble fyrlykten her tent for første gang. 

 
 
Da fyret fylte 90 år i 1957 var Norsk fyrtidende på besøk hos fyrmesterparet Slettevaag. De to hadde da vært på Ona i 25 år. Edvard Slettevaag hadde vært på Hestskjæret fyr før han kom til Ona, og hadde til saman 38 år i fyrvesenet, mens konen Sigrid kom til Hestskjæret med sin far allerede som 12 åring. Ekteparet Slettevaag var begge aktive i arbeidet med å gjøre fyrfolk sine kår bedre. Han som formann i fyrfolka sin organisasjon og hun som grunnlegger av fyrkvinneforbundet. Ekteparet var ivrige forkjempere for at fyrkvinnene skulle få betalt for arbeidet sitt.
 
Under krigen holdt tyske soldater vakt rundt husene på Ona. Samtidig hadde ekteparet englandsfarere i skjul i leiligheten sin.  
 
Linseapparatet på Ona er helt spesielt. Andreordens fast-apparatet i både rødt og hvitt glas var til og med på utstilling i Paris før det kom til fyret. Originallinsen fungerer enda.
 
Fakta: Fyret i støypejern, bygd 1867 som kystfyr. Bifyr bygd i 1954. Lyshøyde 40 meter. Fredet.
 
Fyret i dag: Fyret er fullt tilgjengelig for publikum. Kystverket eier fyrene (hovedfyr og bifyr) og maskinhus. Fyrmesterbustad og naust er i privat eie. Fyret representerer en viktig del av norsk sjøfarts- og kysthistorie. 

Eieren av boligen og naustet har et eget lite fyrmuseum, og arrangerer en samling i dag, i samarbeid med fyret sitt 150-årsjubileum. Her kommer både ordfører, museums- og kystverksfolk.