Liaskjæren – Båt med sjel!

Som de fleste andre båtentusiaster er det ikke lett å gå forbi når 4 av livets glade gutter sitter på ”Liaskjæren” og nyter utepilsen i Påskesolen, vel i havn i Nordheimsund. Velfortøyd etter ”haraball” i Rosendal er det ikke helt lett for en fersk reporter å få de tydelige svarene fra denne muntre gjengen, men jeg prøvde.

Hvem sin båt er dette? Fylkesmannen, svarer Peder Lie, med glimt i øyet. Vi er ute og kartlegger strandsonen.. Alle humrer. Fylkesmannen?  Ja, det er en reder vi kan forholde oss til, enda mer humring… Per Reidar Lie, tar ordet et øyeblikk. Båten er en stiftelse og du er heldig for her sitter mannen som kan fortelle det meste om båten.

Peder Lie er bestyrer og kaptein på den pensjonerte fiskebåten, som i dag er en stiftelse. Liaskjæren skulle for noen år siden hugges etter den ble tatt ut av aktivt fiske. Fiskebåter som ikke har kvote må ut av fiske, og tidligere var det ikke mulig å selge båter til privatpersoner. Dermed var det få andre muligheter enn å kondemnere båten for å hindre at den havnet i fiske igjen.. Peder Lie ville det annerledes og løsningen for «Liaskjæren» ble å overføre båten til en egen stiftelse. Peder Lie er hovedmannen bak Fiskebåten fra 1955, bygd som brisling skøyte av Nordtveit Båtbyggeri.
I dag brukes båten for det meste av denne muntre gjengen på turer i fin 8 knops fart til festivaler, treff eller bare kos. Det er underveis man skal ha det kjekt. Den største feilen mange gjør, er at alt går for fort.
Turen denne påsken ble som kapteinen forteller; La til kai ved Vedholmen for å proviantere, annonsert åpningstid var 16:30, men alt var stengt og vi måtte dra avmagret videre til Hotellet i Rosendal for en bedre middag. Heldigvis har vi kjentfolk i Hardanger og vi ble hentet i en åpen Ford Mustang. Deretter var alt tilrettelagt på beste måte for at vi skulle få en trivelig dag. På garden i Omvikedalen har de 48 melkekyr, eget kraftverket og den urbane delen med Cider. (latter fra gjengen) Vi måtte holde oss for ”naso” og tvinge det ned (ny latter) resten er historie..

Peder Lie har ivaretatt en båt som er helt spesiell. Fiskebåten i tre betyr mer for han enn moderne fiskebåter.
– Dette er en trebåt laget av levende materiale. Det er en forskjell der som er vanskelig å forklare blant seilskuter og fiskeskøyter med dunkende semidiesel-maskiner, er «Liaskjæren» en relativ fersking. Men kanskje en dag vil denne båten fremstå som en av få ivaretatte fiskebåter som er representative for siste halvdel av 1900-tallet.

Jeg spør hvilken motor som står i, da svares det ” det er en Volvo” med 300 hestekrefter eller noe sånt.. alle ler igjen.

At gjengen trives sammen er uten tvil, men vi orker ikke ligge lenge i samme havn røper Forland, du vet, vi er fiskere så vi blir fort rastløse.
En fin gjeng i en flott båt.