Gjesteskribent skildrer Røvær!

Vi har vært så heldig å få Kjell Madlands flotte skildring av Røvær; Snaue halvtimen med hurtigbåt utenfor araberhovedstaden Haugesund ligger øysamfunnet Røvær.

På Røvær har båtfolket alt en kan drømme om i lange høst- og vinterdager når en lengter mot sommer og båtliv. Røvær er ikke kun tilgjengelig for folk med egne båter, det er god kommunikasjon med mange daglige anløp av MS Røværfjord, som har base i Haugesund. Øya har trange, flotte kanaler som gjør den både lun og spennende. For båtfolket er det mange flotte steder å legge til, men mest brukt er nok utenfor kulturhotellet og over sundet like ved landhandelen.

Øya har strand, volleyballbane, hotell, vandrehjem, lekeplass, ballbinge og masse flott natur. Å gå runden på øya er balsam for sjelen, med utsikt over hav og holmer i alle retninger.
Her kan man trives over lengre perioder både med og uten barn; det er noe å gjøre for de fleste. De innbydende rolige kanalene gjør det spennende for både liten og stor å kjøre
jolle, eller man kan finne seg et helt eget sted hvor man slipper ut fiskesnøret.

Røvær er et bilfritt samfunn med rundt 100 fastboende, og øyfolket jobber hardt med å rekruttere nye innbyggere. Det siste året har innbyggertallet steget med 2-3 familier, noe som ikke er dagligdags for slike små samfunn. At rutebåten har avganger året rundt gir innbyggerne muligheten til å pendle inn til Haugesund. Det er også kveldsavganger som gjør det mulig å ta en tur på byen om de vil. De jobber godt og hardt på øya, og det er en lun og positiv atmosfære. Hjelpen er sjelden langt unna enten man trenger hjelp med å fjerne tau fra propellen eller om man sliter med å finne kaiplass.

Innseilingen er litt trang, men godt merket, og en kan komme inn fra flere sider. Seilbåter med høyde over 16 meter må planlegge hvor de skal ligge før de seiler inn, siden en bro deler øya mellom landhandelen og kulturhotellet. Dybdene ligger stort sett på 4-5 meter helt innerst, så det er ikke mange steder det bør by på problem om man følger kart og merker.

At det satses på øya, er de tre damene som i juli 2005 bygde et nytt hotell med ni flotte rom og fin restaurant, et levende bevis på. Servicen er topp og maten likeså, og det er et ypperlig sted å dra både for bedrifter og for private. Er man en større gruppe kan de ordne med overnatting i samarbeid med andre også. Trenger man møterom har de også alle fasiliteter som gjør det komplett. På bryggekanten er det plassert et par gode boblekar som gjør kvelden perfekt etter en god middag.

Bak den flotte og rolige idyllen på øya ligger sorg og dramatikk forankret i øyas historie. 13 oktober 1899 omkom 30 av øyas befolkning i et dramatisk forlis, hvorav de aller fleste var menn. Øya hadde ikke eget gravsted, og de som fikk plass i båten ble med båren til Haugesund. På hjemturen kom en plutselig og uventet storm som førte til at alle ombord døde. Årene etter Røvær-ulykken ble tøff for de gjenlevende som da nesten bare bestod av kvinner og barn, og hvor hovednæringen var fiske. Sentralt på øya er det reist et flott minnesmerke med alle navnene innskrevet.

Øya, historien, sjelen og alt de har å by på gjør det til et sted man bare må besøke, og har man gjort det én gang så gjør de fleste det igjen.