2017-05-26-3fccbd2fc9e5ce1601dad7af4ae5771147994b1c Foto: Sjöpolisen

Avslørte motorbande i Litauen

I midten av mars fikk sjøpolitiet i Stockholm melding om at en stjålet motor kunne befinne seg på en oppgitt adresse i Vilnius i Litauen.

De kontaktet dermed sine kolleger i Litauen som umiddelbart gjennomførte en husransakelse på den aktuelle adressen i Vilnius. I garasjen stod en lastebil fullastet av utenbordsmotorer. Den skulle til Hviterussland.
 
I begynnelsen av mai dro Lärmtjänst (svensk bransjeorganisasjon for forsikringsselskaper) sammen med sjøpolitiet i Stockholm til Vilnius for å identifisere motorene.
 
- Dette er det ett av de største beslagene av båtmotorer vi kjenner til som kan knyttes til organisert kriminalitet, sier en kilde i sjøpolitiet som oppgir den samlede verdien på båtmotorene til å være 3,5 millioner kroner.
 
Sikker identitet
Totalt 37 motorer ble beslaglagt. De fleste av motorene var stjålet fra Sverige (i Stockholms-området), men i beslaget fantes også motorer både fra England og Finland.
 
Flere av motorene var tyverimerket, og Arendals-selskapet Securmark kunne dermed bistå politiet med identifiseringsarbeidet.
 
- Det er avgjørende for politiet at de har sikker identitet på motorene. Da kan motorene begjæres utlevert fra Litauen til Sverige, forklarer daglig leder i Securmark, Jostein Tveide.
 
Politiet mener Securmarks tyverimerking var svært viktig i etterforskningsarbeidet.
 
- Uten sikker identifisering er det vanskelig for oss å bevise at motorene er stjålet og hjemmehørende i blant annet Skandinavia. I dette arbeidet har Securmark bistått oss med uvurderlig hjelp med å identifisere både motorene og hvem de tilhører, sier sjøpolitiet i Stockholm.
 
Godt organisert motorbande
Noen av motorene var allerede meldt stjålet, men flere båteiere var ukjent med at motorene deres var borte.
 
- Dette fremstår som en svært godt organisert bande. Utvalget av motorer de har stjålet er av typen som er lett omsettelig. At de i tillegg var på vei ut av landet igjen, tyder på at de allerede hadde kjøpere, sier Jostein Tveide.

I tillegg til motorene, ble det også beslaglagt 39 undervannshus. Også flere av disse var tyverimerket. 

Kilde: NTBinfo