2017-04-26-300cd7b39d36abd9c3415dccb2513d18e6079acc RS 163 på plass i Bergen. Redningsskøytens navn blir offentliggjort under dåpen på Bryggen i Bergen fredag 28. april. Foto: Ronny Rosenberg

Dåpsfest for RS 163 på Bryggen i Bergen!

Bryggen i Bergen pyntes til fest når den nye redningsskøyta skal døpes under stor høytidelighet førstkommende fredag.

"Det blir en stor dag for Hordaland og Bergens-området når den nye redningsskøyten med base på Askøy blir døpt fredag. Det nye fartøyet får et stort operasjonsområde, som strekker seg fra Sognefjorden i nord til Bømlo i sør"

Det er Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen som har donert den nye redningsskøyta i Petter C. G. Sundt-klassen til Redningsselskapet. Den toppmoderne skøyta koster i underkant av 30 millioner kroner, og det er hoveddonators privilegium å få bestemme navnet på fartøyet. Gudmor for skøyta blir Alexandra Ford Jebsen, og dette er den andre redningsskøyta som Jebsen familien har donert.

– Vi setter enormt stor pris på denne generøse gaven som gjør oss i stand til å redde flere liv og øke sjøsikkerheten kraftig i båt-fylket Hordaland. Den nye skøyta er blant verdens mest effektive redningsfartøy i sin klasse, og vil være i beredskap i minst 20 år fremover, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet i en pressemelding.

Allerede operativ

Den nye redningsskøyta er allerede operativ, og flere oppmerksomme hordalendinger har sikkert sett den på fjorden allerede. Dette blir Redningsselskapets syvende skøyte i denne klassen.

Foreløpig kalles den bare RS 163 «TBN» (to be named). Skøyta er 17 meter lang (56 fot) med drøyt 2000 hestekrefter. Dette er en topp moderne hurtiggående vannjetdrevet skøyte med toppfart på over 40 knop og en rekkevidde på 400 nautiske mil. RS 163 er utrustet med det mest moderne innen navigasjons- og kommunikasjonsutstyr. Den er meget godt egnet til redningsoppdrag på Vestlandet, hvor det er viktig å komme seg raskt ut og raskt inn, og samtidig hvor det mange steder er en utfordrende skjærgård som kan være krevende å navigere i. RS 163 får base på Askøy, nærmere bestemt i Florvåg.

– Redningsselskapet utfører en viktig samfunnsoppgave, mye basert på frivillig innsats. Stiftelsen er glad for å kunne støtte Redningsselskapet i deres arbeid. Vi er glade for at skøyten nå er levert og at den allerede har vært involvert i sin første redningsoperasjon, sier styreleder i stiftelsen Hans Peter Jebsen.

Samfunnsnyttig stiftelse


Aud Jebsen og familien etter skipsreder Kristian Gerhard Jebsen, som døde i 2004, etablerte i 2009 en stiftelse for å bidra med økonomisk støtte til tiltak innen kultur, forskning og samfunnsnyttige formål. Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen er opprettet for å hedre minnet om skipsreder Kristian Gerhard Jebsen og hans innsats for norsk og internasjonal skipsfart og næringsvirksomhet. (se www.stiftkgj.no).

I 2005 donerte Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi 32 millioner kroner til byggingen av redningsskøyta «Kristian Gerhard Jebsen», en skøyte i Fosen-klassen. I løpet av vel ti år med base i Bergen, har mannskapet på denne skøyten reddet 14 liv, berget 43 fartøy fra forlis, og til sammen utført 3142 oppdrag ved inngangen til 2017. Skøyten er nå stasjonert i Egersund.

Tekniske data RS 163

  • Lengde: 17 meter
  • Bredde: 4,6 meter
  • Toppfart: 42 knop
  • Rekkevidde: 400 NM
  • Motor: 2 x 1000 HK Scania D16
  • Fremdrift: Rolls-Royce vannjet
  • Slepekapasitet: 5,5 tonn bollard pull
  • Mannskap: 3
  • Byggested: Swede Ship Marine AB