Snaddermat for båtfolk!

Det nærmer seg Påske og litt snaddermat etter en påsketur kan smake. Vi er så heldig å få Knutholmen sin kjøkkensjef, Vitali Tihhonov, til å lage en oppskrift til oss.

Vitali kommer fra Estland, men er opprinnelig russisk. Han trives godt på kjøkkenet til Knutholmen, selv om han savner kone og sønn som fremdeles bor i Estland. Vi snakker mye sammen på telefon og de kommer hit om sommeren, forteller han. Vitali har arbeidet tidligere i det franske kjøkken og det baltiske, men da han ble kjent med det norske kjøkken så han høy kvalitet, noe han ville arbeide mer med. Jeg liker det Norske kjøkken og tradisjonene.
Hvilken rett som er favoritten fra hjemlandet er KчΛbkA (kilka) som er fisk saltet i olje og løk, som serveres med flatbrød eller med brød, egg og gressløk.
Vitali liker å bruke sesongens varer og nå har sild vært tema for den første oppskriften han deler med oss. 

Sildekaker med en moderne tvist kan lages hjemme å tas med på tur, eller man kan lage dem i båten. De smakte aldeles nydelig og var kjempeenkle å lage.

Vår & Sildekaker - Spring and Heeringcake:
Ingredienser til 4 porsjoner:
2 Spekesild eller kryddersild, 1 pakke butterdeig, 400 gr Chalottløk, 400 gr godt smør, 1 boks hakkede tomater, en kvast fersk dill, 1 ts sukker, 1 ss balsamico, 1 ss olivenolje, 3 egg.

Start med å surre løken i olivenolje til den er myk og blank, bland inn smøret og la det surre i 10 min.  

Lag tomatsalsa av knuste tomater med salt og dill og kokkens favoritt sort pepper evt. hvitløk. Surres lett i stekepanne. Smak til med 1 ts sukker og litt balsamico.

Skjær opp spekesild i små biter.
Legg butterdeigen ut på en steikeplate, med 1 cm mellom, bruk litt mel så de ikke henger fast. Man kan velge hvordan formen på sildekakene skal være, firkantet, runde eller King size for the big captain.

Sil av løken og strø over timian, kun bladene /evt. bruk persille, godt hakket.

Smør butterdeigen med eggeplommen og legg på litt tomatsalsa. Løk mikses med silden og litt smeltet smør, så legges sildeblandingen oppå tomatsalsaen og deretter i stekeovnen på 175 gr. i ca 35 min.

Kan også drysse litt ost over kakene de siste 5 min av steketiden, om ønskelig. Avslutt med et halvt egg på toppen..

Ummmm - God Påske!