2017-03-20-09263a7132122a20d124a160adeae97f55b05fd3 Foto Codan Forsikring: Båtekspert Thomas Røang, Codan Forsikring

På jakt etter bruktbåt? Se etter dette!

I første omgang er det hensiktsmessig å få en oversikt over båttyper og pris. Bli kjent med bruktbåtmarkedet og gjør deg noen tanker om båtens bruksområde.

Båtsesongen er rett rundt hjørnet og for mange er vårens båtmesser startskuddet. Vi nordmenn er over gjennomsnittet båtinteresserte, og bruker store økonomiske ressurser på fritidsbåt i forhold til hvor få uker i året den faktisk benyttes. Derfor er det særlig viktig at man sitter på god nok informasjon når man skal kjøpe sin første båt eller vurderer å oppgradere familiebåten. De fleste av oss saumfarer finn.no for å finne drømmebåten- og her kan du gjøre mange gode kjøp, men også flere bomkjøp.

I første omgang er det hensiktsmessig å få en oversikt over båttyper og pris. Bli kjent med bruktbåtmarkedet og gjør deg noen tanker om båtens bruksområde. Skal ungene få sin første jolle eller er det på tide å oppgradere familiebåten? Bør båten være robust og praktisk, eller frister skjærgårdskrysseren?

Unngå bomkjøp

Kjøp aldri en båt usett. Undersøk båten både til lands og til vanns før du kjøper.

-Noen er erfarne båtkjøpere og vet akkurat hva de skal se etter for å gjøre en vellykket handel. For andre er det kanskje første gang. Da kan det være lurt å få hjelp av en fagmann eller en erfaren bekjent for å unngå et dårlig kjøp, sier Thomas Røang, som er båtekspert i Codan Forsikring, i en pressemelding.
Med over 35 års erfaring som båteier har Thomas vært gjennom utallige restaurasjoner av egne båter, og vet derfor godt hva man bør være obs på når man skal kjøpe en bruktbåt.

Båt er en stor investering og bør ikke være et impulskjøp. Codan Forsikring har laget en liste som skal gjøre kjøpet lettere for deg som er på utkikk etter bruktbåt:

  1. Sett deg et klart mål med tanke på båttype og pris. Her er det viktig å vurdere bruksområdet og du må spørre deg selv hvilken båt du faktisk trenger. Skal båten hovedsakelig brukes på korte turer? Skal den brukes til overnatting? Hvor stor personkapasitet bør båten ha? Skal den ha en kraftig motor og kunne brukes til vannski?
  2. Bli kjent med båtmarkedet. Begynn å følge med på finn.no allerede nå. Der kan du tilegne deg en viss oversikt over hvilke type modeller som er ettertraktet, priser, ulike båttyper og lignende. Husk at prisene som er oppgitt på finn.no ofte lar seg prute ned, så her kan du raskt trekke fra 10 prosent.
  3. Prøvekjør alltid båten. Starter motoren lett? Er det ulyder? Virker alle instrumentene? Og er det enkelt å sette båten i gir? Kjør den gjerne litt «hardt» og kontroller temperatur og oljetrykk.
  4. Bruk sansene. Lukter det surt, sterk eim av drivstoff eller mugg? Ser båten ren og godt vedlikeholdt ut? Ser du noe rust, da særlig i motoren? Er det rustvann i kjølen?
  5. Dokumentasjon. Be om å se kvitteringer på motorvedlikehold og eventuelle servicer. Er båten registrert i Småbåtregisteret? Sjekk i tillegg om det er heftelser i Løsøreregisteret. Hvis båten er mer enn 7 meter (23 fot) må du også sjekke i Skipsregisteret hos Sjøfartsdirektoratet. Dersom båten er registrert i skipsregisteret, er registrering av eierskifte i skipsregisteret både pålagt og helt nødvendig for at du skal få rettsvern for ditt eierskap til båten.
  6. Få båten opp på land. Be om å få inspisere båten på land for å undersøke den ordentlig under. Er det skader fra grunnstøting? Hvordan ser propellen og roret ut? Se også om du finner små bobler i gelcoaten. Hvis dette er tilfellet kan du stikke hull på dem. Kommer det ut væske som lukter vondt kan dette være tegn på plastpest, noe som er svært dyrt å fjerne.
  7. Få hjelp av fagmann eller erfaren bekjent. Hvis du er en nokså uerfaren båtkjøper kan det være lurt å ta med deg en bekjent som kan en del om båt. Du kan også få profesjonell hjelp av båttakstmenn.
  8. CE-merking. Hvis båten er produsert etter 16. juni 1998 skal den også være CE-merket. Hvis dette ikke er tilfellet kan du som kjøper faktisk kreve kjøpet hevet om du ikke er fornøyd med båten.
  9. Benytt deg alltid av en kjøpskontrakt. Det sikrer begge parter. Se for eksempel Forbrukerrådet sin båtkontrakt: https://fil.forbrukerradet.no/wp-content/uploads/2015/09/Forbrukerr%C3%A5dets-kontrakt-ved-kj%C3%B8p-av-fritidsb%C3%A5t-mellom-private-25.11.15.pdf

Kom i havn

Få kjennskap til båtens forhistorie. Båter har som regel lenger levetid enn biler, og en ti år gammel båt kan være så god som ny så lenge den er godt vedlikeholdt. Kvitteringer på vedlikehold og service fra selger kan derfor være praktisk å overta ved kjøp av bruktbåt.

-Selv om båten ser ut som den er i god stand og kjører som den skal er det viktig å sørge for å få tilstrekkelig dokumentasjon. På den måten har du bedre oversikt over båtens vedlikeholdsbehov. I tillegg er gyldig dokumentasjon en god indikator på at båten ikke er stjålet, understreker Thomas Røang, i Codan Forsikring.

Dersom alt er i orden avsluttes kjøpet ved at begge parter signere en kjøpskontrakt. Forbrukerrådets båtkontrakt er den mest brukte. –I tillegg anbefaler vi selvfølgelig at båten blir registrert i Småbåtregisteret om den ikke allerede er de. Det vil gjøre et senere salg enklere for både selger og kjøper, avslutter båteksperten.