2017-02-21-ab5ada93f6babde0b510106b074967b323d3665d Trekker mye oppmerksomhet: Sarah Halseide og Fredrik Mathiassen under Dra til sjøs i Bergen, sammen med Normann Skjoldli. Foto: Lise Kalstad (Baatsans.no)

De ønsker å jobbe i båtbransjen, elevene du treffer på vårens båtmesser!

Mellom avanserte og topp moderne båtmotorer på Dra til Sjøs-messen i Bergen, feilsøker og skrur elevene Sarah Halseide (17) og Fredrik Mathiassen (17).

Møt fremtidens bransje
Båtbransjeorganisasjonen Norboat jobber tett med en rekke videregående skoler og opplæringskontor for å sikre at utdanningsløpet er tilpasset behovet i bransjen. Et ledd i dette er deltagelse på nasjonale båtmesser hvor elever bemanner standen – og gjennom dette kan demonstrere sine kunnskaper, rette fokus på sitt fagområde og synliggjøre kompetansen for besøkende og potensielle nye lærlinger.
 
Mellom avanserte og topp moderne båtmotorer på Dra til Sjøs-messen i Bergen, feilsøker og skrur elevene Sarah Halseide (17) og Fredrik Mathiassen (17). De går første klasse på TIP-linjen (teknikk og industriell produksjon) på Laksevåg videregående skole i Bergen, og skal til våren velge hvilken retning de ser for seg å gå videre.
 
– Jeg har alltid vært båtinteressert og drømmer om å jobbe med større cabincruisere, både teknisk og motorisering. Valget nå står mellom båt eller bil, men det blir nok båtbransjen. Det er mer variert og interessant, sier Mathiassen bestemt.
 
Om lag tyve prosent av elevene på denne linjen er jenter, og Sarah en av dem. Hun kan se for seg en karriere innen båt.

Spennende mulighet

– Jeg kjente ikke så mye til båtbransjen før jeg kom hit til messen. Nå vurderer jeg sterkt om jeg skal prøve å få lærlingplass her, sier Halseide. Under hele Dra til sjøs, som er den nest største innendørs båtmessen i Norge, har elever fra skolen vært representert på standene til de lokale Yanmar- og Volvo Penta-forhandlerne, og interessen fra publikum underbygger hva fremtiden vil innebære.
 
– Mange har eldre motorer og som de enten ønsker å bytte inn til nye eller renovere, og det er mange spørsmål rundt dette. Dette kan bli våre kunder i fremtiden, sier de to.

Bygger båter
Også under årets Sjøen for Alle-messe kan du møte de som representerer fremtidens båtbransje. Plus Skolen i Fredrikstad utdanner båtbyggere og har elever som sikter seg inn mot enten tre- eller komposittbåtbygging.

Allerede på VG1 starter elevene å bygge egen båt, og fra 22. til 26. mars forsetter arbeidet på Norges største innendørs båtmesse, Sjøen for alle i Lillestrøm. Mens det bygges og skrus svarer elvene på spørsmål – om både båtbyggingen og arbeidsmulighetene i båtbransjen.

– Det finnes mange spennende retninger og jobbmuligheter i denne bransjen. Vi går igjennom en rivende teknologisk utvikling, og båt og båtliv er en stor og viktig del av det norske folks fritidsliv. Det er mangel på fagkompetanse i bransjen, og dermed er det stor etterspørsel etter fagfolk, forteller daglig leder i Norboat, Leif Bergaas.
 

Tekst av Vetle Børresen VB-Media