Norskekysten – ”en vill idé"!

Vi er på Mindemyren hos NRK i Bergen, og besøker klipperommet til den nye programserien Norskekysten. Dag Lindebjerg tar imot oss, smilende med et godt håndtrykk. Lindebjerg er programlederen som engasjere både liten og stor i hele Norge.

Nå er 3 studioer tatt i bruk for å bli ferdig med programserien om Norskekysten. I alt 10 programmer på 40 minutter hver skal vises Søndager utover høsten 2011. Signaler på at starten blir 28.august er stor, men ikke bekreftet ennå.

Hvem kom på iden?
Den var min – og den var helt vill! Forklarer Lindebjerg. Egentlig ville jeg lage en ny fjellserie, men fikk beskjed fra Oslo at jeg var den eneste som kunne lage denne type maritime program, og de ønsket et kystprogram nå, forteller Lindebjerg. Jeg gikk og tenkte, hva skal jeg finne på? Da det slo meg, hva med å filme hele Norskekysten fra grense Jakobselv helt til indre Oslofjord, Lindebjerg ler godt. Da Oslo også tente på ideen var det ingen som forstod hvilket apparat vi hadde satt i gang, ikke engang jeg, ler han videre, og dette blir den største produksjonen noen gang fra distriktskontoret i Hordaland. 

Lindebjerg er blid, engasjert og ikke vanskelig å få til å fortelle fra turen og serien;

Først tenkte jeg at jeg skulle reise alene, men etter en del research skjønte jeg at det kunne bli vanskelig.  Skøytene vi brukte var gamle restaurerte fiske, los, og redningsskøyter. Mange av skøytene har gamle motorer og jeg innså rimelig raskt at det måtte være med en kyndig mekaniker som kjente motoren. Det er i hovedsak kystlag som har lånt ut skøytene og i alt er det 10 skøyter som er benyttet i serien, og vi var innom 120 plasser.

Hva er hovedmålet med serien?
Det er å vise mangfoldet langs kysten, og det har vært viktig for oss å vise ulike elementer fra kystkulturen, alt fra oljeraffinerier, havner, fiskeri og tilfeldige hendelser som ikke er planlagt, men som skaper de utroligste historier. Som da vi kom nedover Helgelandskysten, i nærheten av Vega, havet er blikk stille og der plutselig ser vi en underlig flåtelignende farkost. Ombord står 5 kyr og en kar, vi måtte bakke opp, og resten blir en fantastisk historie. Det er viktig, når folket setter seg ned og ser serien, at det er noe nytt hver gang, og ikke føler at dette så vi forrige søndag.

Hvor lang tid tar det før en slik serie er på luften?
 Med alt brukte jeg ca 6.mnd på planlegging og forhåndsundersøkelser. Deretter startet turen sommeren 2010 og vi tilbakelå over 2000 nautiske mil, etter fem måneder ankom vi Oslofjorden 34 minutter etter skjema, så alt var timet og tilrettelagt. Alt i alt bruker vi  vel 1 1/2 år.

Teamet du hadde med deg, var dere mange?
Stort sett på hele sjøreisen har vi vært 5 mann ombord. Tre faste og to som har lokaltilknytning.  De to som var med på hele turen, Dag Indrebø og Frode Fimland, er gode turkamerater og vi kjenner hverandre godt. Det var svært viktig å vite at de personene du har med deg, tåler å leve tett. Vi bor ombord i skøytene og det er trangt om plassen. Vi må tåle lukter, lyder og det meste på en slik tur, ler Lindebjerg. I tillegg leier vi inn støttepersoner og lokale fotografer som filmer oss fra land på enkelte plasser, og nå sitter vi igjen med over 600 timer råfilm som skal klippes ned til 10 episoder.

Vi møter klipper Christian Dahl og Cecilie Skurtveit, som sitter i hvert sitt rom og redigerer hver sin episode. Det går i 3 lag. Først velger vi ut 60 minutter, legger på kart og deretter leser jeg inn kommentarene og vi redigerer ned til 40 minutter. De er imponert over all den flotte naturen, men er også streng med meg, forteller Lindebjerg. Noen ganger får jeg beskjed at dette tar vi ikke med, selv om jeg liker det veldig godt. 

Det er mye logistikk, og alt skal klaffe, også musikk som er en stor del av programmet. Lokale musikere og våre egne som Jan Magne Førde og Mads Eriksen er med.

En ting er å reise på tur å oppleve alt og ikke minst ha det morsomt, men det er nå vi sitter igjen med alt arbeidet, ler Lindebjerg, som forteller at de har så mye film at de kunne tatt en Bergensbane variant og enda ha mer igjen å by på!

Vi anbefaler; hold av søndagskvelden fra høsten av, Båtsans gleder seg til den nye programserien!

Dag Lindeberg blir månedens gjest hos Båtsans i april, les mer om denne utrolige mannen her hos Båtsans.