2016-09-09-9a04953bcf3d2da5337109478cef9e197bb3968a Her er noen av foredragsholderne og KNBFs generalsekretær, fra venstre Nils Tangedal, Endre Solvang, Christian Lien og Jan Siiger Larsen

Båtforeningens dag arrangert for 1. gang!

KNBF arrangerte nyskapningen «Båtforeningens dag» lørdag 3.9 i forbindelse med båtmessen ”Båter i Sjøen”.

Lokalisert i de flotte lokalene til Frognerkilens båtforening – med en beliggenhet enhver Bergenser kan misunne dem, gikk den første konferanse av stabelen. En konferanse med interessante foredragsholdere som bød på høyaktuelle tema for båtforeninger og båtfolk.

Den Bergenske Båtadvokaten og KNBFs båtadvokat, Nils Tangedal, åpnet foredragene etter at Endre Solvang, KNBF nye generalsekretær hadde ønsket alle de 30 deltakerne fra hele landet velkommen.

Solvang fortalte også om flere av de viktige saker de har på agendaen om dagen, og at de arbeider aktivt mot politikerne for å sikre rettigheter og tilrettelegging for et godt fritidsbåtliv. Dette uten mer og mer restriksjoner og høyere avgifter, som enkelte partier ønsker, her må lages unntak for fritidsliv. Fritidsbåtliv er for mange et viktig element til god folkehelse, rekreasjon og aktivitet. Viktig og ikke glemme oppi all ”miljø og avgifts” prat.

Da Båtadvokaten kom til, belyste han hvordan båtforeninger kan håndtere forlatte fritidsbåter – uten å komme i ansvar. Dette er et stort og gjentagende problem for båtforeninger i hele landet.

Båtforeninger oppfatter dette ofte som meget komplisert, i og med at det er annen manns eiendom. Tangedal viste til flere fremgangsmåter, noen med lett humoristisk snert, til langt mer alvorlige. Men dokumenter alt du gjør, prøv å løse problemet uten å gjøre det større. Konklusjon blir at - Det enkle er ofte det beste.

Deretter tok KNBF IT Prosjektleder, Jan Siiger Larsen, oss gjennom dere nye medlemssystem, for så å snakke om den nye besiktelsesdatabasen. Denne skal være medvirkende til en enklere måte for deres besiktigelsesmenn å legge inn korrekte data på besiktiget båt. Her påpekte også Endre Solvang, at de ved dette får et betydelig fritidsbåtregister gjennom det nye IT systemet.

Båtadvokaten Tangedal var tilbake på ”podiet” for å ta opp forholdet mellom forening og medlem. Hvilke regler gjelder? Igjen juridiske små og store belysninger, som er viktig for både forening og enkeltmedlem. Her påpekte også Tangedal og Solvang flere ganger – spør, dere har 1 gratis time hos båtadvokaten – BRUK dem…

Fender Marine kom også sterkt representert, fra andre siden av fjellet. Forsikringsfirmaet fra Bergen har sterk tilknytning til KNBF og dens medlemmer. De har en helt egen forsikring / ”selskap” opprettet kun for KNBF, altså Norske Sjø. Skadesjef Christian Lien anbefalte foreningsforsikringer, spesielt tilpasset båtforeninger og bryggeanlegg. Norske Sjø er rask på pletten om uhellet skulle skje, ”forsikret” Lien, medlemmene om.

Som kjent har KNBF skiftet mediepartner fra Båtmagasinet til det unge båtbladet Båtens Verden. Redaktør Vetle Børresen tok temaet – ”Båtforeninger på sosiale medier” opp. Han var også meget fornøyd med avtalen de har inngått med KNBF, og synes det var den perfekte bursdagsgave til Båtens Verdens 10 års dag, i år. Her har også Båtadvokaten Tangedal en fast spalte i hver utgave.

Avslutningsvis var det de unge entreprenørene bak den innovative Trådløse dødmannsknoppen sin presentasjon vi gledet oss over. Daglig leder Kristian Kløften, snakket varmt om bevegelsesfriheten ombord i båten, samt hva sier egentlig drukningsstatistikkene oss, eller ikke. Her er det mye man ikke vet om båten hadde stoppet når man faller overbord. Hvor mange ulykker og nesten ulykker kunne vært forhindret. De ferske gründerne har også mange planer for fremtiden om å få utvidet produktet enda mer.

Alt i alt var dette noen meget innholdsrike timer, og helt klart noe KNBF vil fortsette med. Neste plan er messen på Lillestrøm i 2017, og da blir det nok enda flere som ønsker å delta.