Årets smak av kysten bedrift 2010 - Knutholmen!

2 priser ble utdelt i går kveld hos Norsk Sjømatsenter på Bontelabo (Bergen) i regi av "Smak av kysten". Knutholmen (Kalvåg) & Jacobs Bar & Kjøkken (Bergen), fikk begge gjeve priser.

Båtsans var invitert av Knutholmen til å overvære den nyetablerte kokkekonkurransen for medlemsbedriftene i Smak av Kysten. Alle medlemsbedriftene var bedt om å sende inn sine forslag, og oppgaven var tilbereding av en hovedrett med råvaren tørrfisk. Fjorten innsendte forslag, hvor av fem gikk gjennom ”nåløyet”. Premien var en gratis deltakelse på studietur til Island, til en verdi av 12 000 kroner.

Før konkurransen startet, ble en lett overrasket Jan Fredrik Fosse, Adm. / kjøkken hos Knutholmen, tildelt utmerkelsen som; ”Årets smak av kysten bedrift 2010”. Alexandra Krage Angell, prosjektleder hos Norsk Sjømat, delte ut den gledelige anerkjennelsen! Vi gratulerer Knutholmen.

Deretter var vi klar for konkurransen ”Årets Smak av kysten kokk 2011”:

De fem utvalgte kokkene var;
Lars Helge Hansen - Hotell Union, Geiranger
Mette Evensen - Lofoten Fiskerestaurant, Oslo
Øystein Vallestad Næss - Jakobs Bar & Kjøkken, Bergen
Vitali Tihhonov  - Knutholmen, Kalvåg
Kjell Arne Kaspersen - Lothes Mat og Vinhus, Haugesund

Konkurransens innhold var komponert av en av Sveriges dyktigste sjømatkokk, Håkon Thörnström, som driver Thörnström Kök i Gøteborg. Han fikk nylig tildelt en Michelinstjerne, og satt som leder i juryen sammen med Ørjan Johannesen som har blitt kåret til ”Årets Kokk 2011”. Johannesen er Norges nye kokkehåp og deltaker i Bocuse d`Or 2013. Tredje jurymedlem var kokken Svein Ingvar Bjørndal, fra Halvors Tradisjonsfisk, som stilte med råvarene til kokkene.
 
Oppgaven bestod i følgende:
30 minutter til å forberede seg på kjøkkenet med råvarer og utstyr. Tilberede maten på 2 timer og tilslutt anrett. De konkurrerende starter med 3 minutters mellomrom.
Bedømmelsen av poeng gikk på hvordan de arbeidet på kjøkkenet, smak, komposisjon og utseende. Tidsstraff for overtid.

Det var to spennende timer for oss som fulgte konkurransen fra auditoriet. Med litt forståelse av hva kokkene arbeidet med, kunne man se at her var det meget høyt nivå. (se bildene av alle rettene ved å klikke på hovedbilde). Støtteapparatet til kokkene og ”heiagjeng” var nok mer nervøse enn utøvende kokker. Flere dager og timer med forberedelser frem mot konkurranse, skal endelig vise resultater. 

Siste del er å vente på at dommerne smaker på de nydelige kunstverkene, og kårer deres favoritt. Ikke lett og veldig jevnt, men tilslutt var det Jakobs Bar & Kjøkken med kokken Øystein som trakk det lengste strået. Kokken ”vår” Vittali tok en hederlig andreplass. Vi gratulerer alle for en imponerende innsats.

Når vi sier; "kokken vår”, er det av en gledelige grunn.
Leserne av Båtsans er så heldig å få månedlige oppskrifter fra kjøkkensjef Vittali og Knutholmen. Første rett ut kommer i april og er Sildekaker med en tvist!

Vi kommer tilbake med en presentasjon av kokken som får spalten ”Snaddermat for Båtfolk”.