2016-09-01-6187aab8d400582b3a5693cbbe5d38ee3094dbdc Verdensnyhet i Oslo - Arcona 410

Plug-in hybrid inntar båtbransjen!

Diskusjoner om vrakpant, mer miljøvennlige driftssystemer og bærekraftige løsninger er høyaktuelle i båtbransjen. På båtmessen Båter i Sjøen som arrangeres i Oslo 1-4 september lanseres den første båten i verden i sitt slag - en båt med Plug-in hybrid elektrisk driftssystem.

-       Norge har vært et foregangsland i å ta i bruk biler med mer bærekraftige driftssystemer som el-biler og plug-in hybrid. Derfor er vi spesielt  stolte over å være den første som presenterer en båt med slike løsninger her i Oslo, sier Leif Bergaas i Norboat i en pressemelding. 

Arconca 410 Hybrid er en unik seilbåt. Ombord i båten er dieselmotoren erstattet av et diesel-elektrisk driftssystem fra den finske produsenten Oceanvolt. Systemet består av en elektrisk motor montert på et seildrev, en Lithium batteribank, solceller, landstrøm og en liten diesel generator. Batteriene lades fra solceller, landstrøm, generator eller fra båtens propell under seilas.

-       Båtbransjen er opptatt av å finne bærekraftige løsninger. Mens bilbransjen er mye større og har mer kapasitet til å investere tungt i utviklingen av ny teknologi enn fritidsbåtbransjen, blir dette spesielt spennende, og det er imponerende å se hva Arcona her har fått til sier Leif Bergaas i Norboat.

Med hybridsystem kan båten kjøre for motor med en hastighet på opptil 7 knop. Rekkevidden vil være opp til 10nm på batterier alene. For et typisk driftsmønster ved kystseilas er det beregnet at forbruket av diesel om bord i Arcona 410 Hybrid i løpet av en sesong kan bli redusert med opp til 80% i forhold til samme båt med dieselmotor.