2016-08-30-f42d9c44e9eb231cb1632c38ee1d2e5a58ba7ecd Illustrasjonsfoto

Høsten er høysesong for tyverier fra norske båthavner!

Det er som regel påhengsmotorene tyvene helst vil ha, for påhengsmotorer er god butikk for tyvene. Mye av tyvgodset fraktes ut av landet.- Våre statistikker og vår erfaring viser at det i de fleste tilfeller er påhengsmotorene tyvene jakter på, sier daglig leder i Securmark, Jostein Tveide.


For påhengsmotorer er god butikk for tyvene: Årlig stjeles det båter og motorer for flere titalls millioner kroner. Mye av tyvgodset fraktes ut av landet.- Gjennom vårt samarbeid med politi, grensepoliti og tollvesen i store deler av Europa, har vi eksempler på varebiler som er fullastet med stjålne påhengsmotorer. Båtene har de ofte kvittet seg med, sier Tveide.

I 

en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Securmark i fjor, oppga 1 av 3 nordmenn at båten deres ikke er tilstrekkelig sikret mot tyveri. Det vanligste er å ikke låse båt og påhengsmotor tilstrekkelig. Det gir gode arbeidsforhold for tyvene.

- De fleste påhengsmotorer over 20 hestekrefter er boltet fast til båten. Hvis båten ikke er tilstrekkelig låst til brygga, tar tyvene med seg båten til et egnet sted for å demontere/skjære løs motoren. Båten blir deretter ofte forlatt eller senket i havet. Det viser viktigheten av å låse båten fast til brygga med wire og FG-godkjent lås, sier Tveide.
 
For de aller fleste nærmer båtsesongen seg nå slutten.

- Vår oppfordring er å få båten i trygt opplag når tiden er inne. For mange kan opplag hos profesjonelle være et godt alternativ. Båteiere som har båten i hagen eller på gårdsplassen bør ta sine forholdsregler, sier Jostein Tveide.

Slik sikrer du påhengsmotoren:

  • Ikke forlat båten i et mørkt og avsidesliggende havneområde. Dette gjelder også når båten er i opplag
  • Ta med små påhengsmotorer inn
  • Bruk FG-godkjent lås og wire/kjetting
  • Merk båt og motor med FG-godkjent merkesystem (Securmark)
  • Sikre deg bilde(r) av båten din. Nyttig ved eventuell etterlysning
  • Plasser båt/motor slik at tyvene får håpløse arbeidsforhold

Kilde: NTBinfo