2016-07-27-2da73e4bc49ad1e90ff32778a5ea296dca9860ff Thomas Røang i Codan Forsikring foreslår at man gjør båtferien til et felles prosjekt ved å involvere reisefølget før avreise.

Sørg for at alle føler seg trygg!

En undersøkelse viser at 25 % av oss har vært redde i båten de siste tre årene. Fart (30%), vær og vind (60 %) og dårlig sjømann-skap (17 %) er de viktigste årsakene til at man har vært redd i båt.

Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på vegne av Codan Forsikring.

- I Codan er vi opptatt av at folk skal nyte båtlivet, det skal være fint, avslappende og godt å være på sjøen. I noen sammenhenger er det dessverre slik at ikke alle i båten føler seg helt trygg, og det kan gjøre stemningen dårlig. Sommeren er tid for avslapping og kos, og for å sikre en hyggelig båttur for alle, anbefaler vi å involvere hele familien i planleggingen. På den måten får også de som er litt engstelige mer kontroll og vet at det er trygt, sier Thomas Røang, båtekspert i Codan Forsikring.

Planlegg turen sammen
Skal man på en lenger tur eller over et strekk der man ikke er kjent, bør man være godt forberedt slik at alle kjenner til ruten man skal seile. Bruk tid sammen med familien til å planlegge turen, sett inn punker på kartet/plotter før turen starter, så får du bedre tid til å følge med på sjøen når du er i farta.  Når flere kan seilruten er det flere til å følge med og dermed reduseres sjansen for uhell.  Engasjer passasjerene ombord i kartbruk og la de få oppgaver underveis. Barna kan for eksempel finne på kartet hvor dere er nå, eller be dem se etter et spesielt merke eller stake som du ser etter, da er det plutselig flere som kan oppdage faren før du skulle treffe grunnen.

Thomas Røang i Codan Forsikring foreslår at man gjør båtferien til et felles prosjekt ved å involvere reisefølget før avreise.

- Ofte er det kanskje et familiemedlem som tar styringen og bestemmer det meste, og det er ikke nødvendigvis nøkkelen til en vellykket tur. Både for å sikre en god ferie og at alle ombord føler seg trygge anbefaler jeg at man setter av tid til en planleggingsmøte i god tid før avreise. På møtet kan reisefølget snakke om mål for ferien og avstemme forventninger. Skal dere seile til et bestemt sted, være ute et spesielt antall dager, være på sjøen et antall timer hver dag? Innom noen spesielle havner på turen? Ved å avstemme forventninger og avklare hva reisefølget ønsker og vil, kan man bli enige og sikre at alle får en fin tur.

La vær og vind bestemme
For at alle ombord skal ha det bra er det viktig at alle føler seg trygge. Om det er noen som ikke liker at det blåser for mye, kan det ofte være lurt og starte turen tidlig om morgenen slik at man kommer over lange strekk før det begynner å blåse opp. Alternativet er å reise så sent at vind og sjø har gitt seg. På sjøen er tidlig rundt kl. 05.00. Dette medfører en mer behagelig tur med mindre vind og bølger, færre båter på sjøen, og dessuten kommer dere tidligere frem og det er større mulighet for å få en god plass i neste havn, sier Røang.

Kilde: Codan Forsikring