2016-07-25-5815c822279f95bb12b0df0678209606eb60bebb Folk er flinke og oppfinnsomme når de gir båtene sine fiffige navn, mener Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If. (Foto: If)

Norges morsomste båtnavn!

«Kong Kurs IV», «Mot Fruens Vilje» eller «Synkfrid»? Nordmenn har god fantasi når de gir båten navn. Se i listen om du finner ditt favorittnavn.

Hvem drar ikke på smilebåndet over selvironiske båtnavn som «Pengesluk», «Plunder og Heft II» eller «Badebalja»? Alle disse båtene kan du møte på sjøen i sommer.

– Det er flott at båter har morsomme navn som er lette å huske, men det gjør det enda enklere å finne eieren av båten om den er meldt inn i Småbåtregisteret. Dette er svært viktig hvis noen finner en båt som driver i sjøen uten folk oppi, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If, i en pressemelding

Store leteaksjoner

– En registrert båt er en båt som kan identifiseres, sier Atle C. Strøm leder i Småbåtregisteret, som er en del av Redningsselskapet.

– I løpet av et år settes det i gang en rekke store leteaksjoner på grunn av båter som blir funnet drivende. Med et registreringsnummer kan Hovedredningssentralene, vi i Redningsselskapet eller politi raskt kontakte båteier eller pårørende og få livsviktig informasjon til et søk. Da får vi vite om det er var folk om bord, og i så fall hvor mange vi skal lete etter. Skulle det vise seg at båten bare har slitt seg, kan båteieren forhindre en storstilt og ressurskrevende redningsaksjon, sier Strøm.

Søk på båtnavn

Forsikringsselskapet If har i samarbeid med Småbåtregisteret laget en søkbar liste over Norges mest populære båtnavn. Båtnavnlista består av nesten 80 000 navn på båter i Norge. Over 35 000 av navnene er unike. Alle båtnavn er hentet fra Småbåtregisteret.

Lista inneholder alt fra svært tradisjonsrike navn som «Svanen», «Tøffe» og «Aurora» til mer utradisjonelle vrier som «Inga Gjeld», «Såwith» eller «Costa Litt».

Mye humor

– Båtfolket er både sosiale og observante, og vi i If ser ut fra navnene at folk er opptatt å gi båtene et navn, enten tradisjonelt eller kreativt med humoristisk tilsnitt, sier Sigmund Clementz.

Hans favoritt blant norske båtnavn er «Never Again II».

– Et navn som er intelligent og gitt med en god porsjon humor, slår han fast.

Om Båtnavnlista

 • Forsikringsselskapet If har i samarbeid med Småbåtregisteret laget en søkbar liste over Norges mest populære båtnavn. Båtnavnlista består av nesten 80 000 navn på båter i Norge. Over 35 000 av navnene er unike. Alle båtnavn er hentet fra Småbåtregisteret.
 • I Båtnavnlista kan du søke på båtnavn og enkelt finne ut hvor populære navnene er både i landet under ett og i hvert enkelt fylke.
 • Her kan du søke i alle navnene i Båtnavnlista: www.if.no/båtnavn
 • Søk i båtnavnene kan gi innblikk i både navnetrender, kystkultur og tradisjoner på sjøen. Dessuten kan den med 35 000 unike navn være til inspirasjon for dem som vil gi et godt navn på båten sin.
 • Båtnavnlista – et samarbeid mellom forsikringsselskapet If og Småbåtregisteret – inneholder alt fra svært tradisjonsrike navn som Svanen, Tøffe og Aurora til mer utradisjonelle vrier som Inga Gjeld, Plunder og Heft II og Mot Fruens Vilje.

De ti mest populære båtnavnene i Norge

 1. Svanen
 2. Terna
 3. Flipper
 4. Skarven
 5. Aurora
 6. Balder
 7. Måken
 8. Marie
 9. Tøffe
 10. Anna

Kilder: Forsikringsselskapet If og Småbåtregisteret