2016-07-20-8e6c9add6f2e83cfa26c0d7ac15e8a82f45d0b99 Arkivbilde Gladmat: Gjestehavnen på Vågen er dessverre stengt for fritidsbåter under festivalen, men gjestehavnen ved oljemuseet tar imot fritidsbåter så lenge der er plass.

Gladmatfestivalen 2016 - 20. - 23. juli!

I nydelig sommervær åpnet i dag Gladmatfestivalen for 18. år på rad. Norges største matfestival arrangeres rundt Stavanger havn og den handler mest om sjømat.

Store deler av sentrum i Stavanger er preget av Gladmat mens festivalen pågår. Fra 20. til 23. juli står utstillerne tett i tett langs Vågen, mens byens restauranter har egne menyer og aktiviteter. Utstillerne har smaksprøver – «Gladmatretter» – til 30 kroner, så de besøkende skal kunne smake på så mye som mulig.

- Mottoet vårt er «få smaken på noe nytt». Det er så mange flinke produsenter og restauratører som fortjener å bli løftet fram. Gladmat skal inspirere, ikke bare de dagene festivalen varer, men også til å finne på nye sprell i hverdagsmaten resten av året, sier Gladmat-sjef Mona Vervik.

SJØMAT I ORDETS VIDESTE FORSTAND
Ett eksempel er satsingen «Blå fristelser», som tar for seg alt havet har å by på. I framtiden må mer av maten vi spiser komme fra havet. Men det er ikke bare-bare å gi seg i kast med tang og tare uten at noen viser vei. I år er det mesterkokk Øyvind Næsheim fra restauranten Kita som står klar for å lage delikatesser av ufisk. Vegg i vegg ligger «Havets skattkiste», hvor barn lærer å lage sin egen fiskemat. Her har tusenvis av barn fått opplæring i løpet av de til nå 18 årene Gladmat har eksistert.

Inspirasjon til å prøve større deler av det som er spiselig fra dyre- og planteriket, eller til å bruke kjente råvarer på nye måter, får du også hos de andre utstillerne og restauratørene. Hvis du vil, skal du kunne smake deg gjennom nye og ukjente marine arter, som tang og tare, og ville vekster du finner gratis i naturen.

Utstillere - noe for enhver smak
Over 100 utstillere er på plass, med alt fra mikrobrygg til alger og rømmegrøt. Man kan besøke områdene «Smak på verden», med internasjonal street food og street art på menyen, «Blå fristelser» med fokus på norsk havbruk og fiskeri, «Malt og Humle» hvor 17 norske bryggerier er samlet, og «Gladmat i fargegaten» og «Torget» med kortreist og norsk gårdsmat.

Les mer om årets program på festivalens hjemmeside: Gladmat.no