2016-07-19-3f26f234a18e9183d2d3cb16320650da53110368 Bilde KLP: Mange tester ut egne båtførerevner når de gir gass på sjøen. På Sørlandet reagerer aller flest på andre båters fart.

Fire av ti mener andre har for høy fart på sjøen!

Det er store variasjoner mellom landsdelene. På Sørlandet svarer mer enn fem av ti at de reagerer på det samme, mens i Nord-Norge svarer færre enn tre av ti at de reagerer på andres fart.

Mange tester ut egne båtførerevner når de gir gass på sjøen. På Sørlandet reagerer aller flest på andre båters fart.

Fire av ti reagerer på andre fritidsbåters fart på sjøen, viser en undersøkelse utført av Opinion for KLP.

-Dette viser at mange båtførere raser avgårde når de først kommer seg på sjøen. Vi oppfordrer til å ta hensyn til andre, følge reglene og være forsiktig. Mange sommerskippere er litt rustne etter eget vinteropplag. Ta det med ro den første tiden på vannet, sier avdelingsleder Robin Wulff-Nilsen i KLP Skadeforsikring i en pressemelding.

Det er store variasjoner mellom landsdelene. På Sørlandet svarer mer enn fem av ti at de reagerer på det samme, mens i Nord-Norge svarer færre enn tre av ti at de reagerer på andres fart.

Fartsgrense på vannet
Mange kommuner har utarbeidet egne fartsbegrensninger for båter. Det finnes over 100 lokale fartsforskrifter i elv, innsjø og sjø fordelt på om lag 100 kommuner. Allikevel går det fort på vannet.

-Alle forstår at dette er vanskelig å håndheve. Politiet kan ikke være overalt. Båtførerne må selv ta ansvar, sette seg inn i de lokale reglene og følge dem. Det er enkelt å komme fort opp i fart med båt, men husk at båten ikke har noen egen bremsepedal, sier Wulff-Nilsen.

Påbudt med vest
1. mai 2015 kom det krav om at alle som er om bord i fritidsbåter under åtte meter skal ha på redningsvest/flyteutstyr når båten er i fart. Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser at 22 av 36 mennesker som omkom i fritidsbåtulykker i 2015, ikke brukte flyteutstyr.

-Faller du overbord fra en båt i rom sjø, er det ikke så enkelt å bli berget ombord igjen som du kanskje skulle tro. Sørg for å bruke redningsvesten, sier avdelingslederen.

Farlig promille
Kombinasjonen promille og båtliv er ikke god. Er du påvirket av alkohol på sjøen svekkes både dømmekraft og reaksjonsevne. Du trenger begge på sjøen, hele tiden.

-Vær edru på vannet, ankerpilsen er ut. Det er mye bedre å kose seg på sjøen hele sommeren, enn at idyllen og familielivet blir ødelagt på grunn av uvettig bruk av alkohol, sier Robin Wulff-Nilsen.

Billig forsikring
Forsikringsselskapet opplever heldigvis at det ikke er de mest alvorlige sakene som blir meldt inn. Det går mye i propellskader og dulting inn i brygger og andre båter. Avdelingslederen har allikevel en viktig oppfordring til de som skal ut på sjøen.

-Den enkleste og billigste forsikringen er å bruke redningsvest. Hvis du tilpasser farten og tar hensyn til andre i tillegg, så går det som regel bra, avslutter Wulff-Nilsen.

Sjøvettreglene

1. Tenk sikkerhet.
Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen.

2. Ta med nødvendig utstyr.
Utstyret må holdes i orden og være lett tilgjengelig.

3. Respekter vær og farvann.
Båten må bare benyttes under egnede forhold.

4. Følg Sjøveisreglene.
Bestemmelsene om vikeplikt, hastighet og lanterneføring må overholdes.

5. Bruk redningsvest eller flyteplagg.
Det er påbudt med godkjent flyteutstyr til alle om bord.

6. Vær uthvilt og edru.
Promillegrensen er 0,8 når du fører båt.

7. Vis hensyn.
Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.