På Sommerskole med Redningsselskapet!

Det var høy stemning blant de 21 ivrige barna i alderen 9 – 13 år som lærte om sjø- og båtliv i forrige uke på Kystkultursenteret i Sandviken.

På sommerskolen i Sandviken, Bergen, har ni instruktører fra RS-Ung hatt i oppgave å gi barna opplæring og opplevelser på sjøen. Dagen ble delt opp i ute og inne aktiviteter, og vi besøkte dem midt i lunsjen. Stemningen i de maritime lokalene til Kystkultursenteret var mildt sagt høy. Tydelig at påfyll med mat gav dem full energi, så når de skal ha en halv time med innaktivitet var det ikke like lett å få alle til å høre etter, før de løpte ut til det de liker aller best– uteaktivitet på sjøen.

Hovedinstruktør for uken, Andreas Aldholm, forteller til Båtsans at ungene har det veldig gøy og de er ute hele dagen, selv om det er dårlig vær. Det er veldig tøffe barn, som ikke lar seg skremme av litt regn.

Dagen starter med frokost, og deretter lærer de en knute hver dag. Så er vi ute i robåt, seiler, kjører motorbåt, padler i kajakk og noen bruker tiden på å fiske. Alle er i full gang, og de bytter på de ulike aktivitetene. Noen stasjoner er nok mer spennende enn andre, men alle går 100% inn for det de er satt til.

Vi har en følgebåt for dem som er ute å seiler, hvis ikke kan de fort havne langt ut i byfjorden i denne vinden, forteller Aldholm. De frivillige fra RS-Ung har det også morsomt denne uke, men helt klart hendene fulle. Det ropes fra alle kanter, kan jeg fiske? Jeg får ikke start på motoren? Hvor er redningsvesten min?

Sommerskolen er superpopulær og arrangeres over hele landet i regi av Redningsselskapets avdelinger. Totalt er det ca 30 tusen barn innom sommerskolene. Prisen for en uke (man-fre) er kr. 1900 for medlemmer og ellers kr. 2100,- Det inkluderer frokost og lunsj.

Uken er lærerik og på teoribiten som tas i forbindelse med lunsj lærer de sjøvett, navigasjon og posisjoner i kart. På sistnevnte lærer de å finne kursen med parallell forskyver og regne ut tid. Det er ingen krav til sjøkunnskaper på forhånd, og noen av barna på kurset hadde aldri vært på sjøen før.

Parallelt med skolen i Sandviken, arrangerte Redningsselskapet Region Vest flere plasser, blant annet i Alvøen og Florø. For å se hvor de ulike sommerskolene arrangeres kan man gå inn på RS sine nettsider for å finne område.