2016-06-16-e4c520d6fc942c4e5cd79bf882044d8ad010d2a5 Når fineæret kommer, er det beste stedet å være på sjøen.. (illu.bilde)

Sommerværet setter fart på småbåtsalget!

I fjor hadde båtbransjen en salgsvekst på 15 prosent. Godværet som kom med juni gjør at salget av fritidsbåter antas å bli svært bra også i år.

- Nå som sommerværet omsider har slått til så koker det skikkelig. Varmen og solen på Sørlandet har utvilsomt en direkte salgsutløsende effekt. Her og nå ligger vi likt med fjoråret, sier Anders Topland, daglig leder på Grimstad Bådsenter.

Vannscooter og båter på 4-8 meter
- I fjor var salgsvinnerne først og fremst motorbåter med størrelse på 4-8 meter. Det vil i praksis si såkalte bowridere, skjærgårdsjeeper og daycruisere. Også i år er det dette segmentet som er den store driveren, sier Leif Bergaas, daglig leder i bransjeforeningen Norboat, i en pressemelding.

I 2015 slo også konsekvensene av et enklere regelverk for vannscootere til, og ble forsterket av fjerningen av den mye omtalte hestekraft-avgiften. Hk-avgiften, som var en fast avgift per hestekraft, ble fjernet 1. juli 2014, men effekten av dette slo først inn for fullt i fjor. Dette førte til et rekordår for vannscootersalget, og i år ligger det an til at salgstallet fortsetter å holde seg høyt. Dette vil føre til en enorm tilførsel av vannscootere langs kysten også i år.

- Vannscootersalget doblet seg i 2015. En vannscooter er i prinsippet en motor med et sete på, og hk-avgiften utgjorde derfor en forholdsmessig stor del av prisen. I tillegg har vi fått en lemping på reglene, både nasjonalt og regionalt, for vannscooterbruk. Sett samlet har disse to forholdene økt både interessen og salget, sier Leif Bergaas.

Spår fortsatt godt salg

Basert på fjorårets tall og erfaringer ser forhandlere rundt omkring i Norge at salget på ingen måte peker nedover. NHO kom nylig ut med en undersøkelse som fastslår at 6 av 10 nordmenn ønsker å feriere i eget land. Undersøkelsen viser også at friluftslivet står sentralt i ferien hos hele 7 av 10 nordmenn. Sammen med det gode været ser forhandlerne at båtlivet er noe som frister nordmenn, og spår en fortsatt fremgang av salget av småbåter.