På skattejakt med Team Frivannsliv!

En fantastisk og entusiastisk bemanning møter oss da vi ”titter” inn i en helt ny verden. Er du glad i sjømat, bading, spenning og savner salt sjøvann i ansiktet, er dette plassen for deg.

Vi blir møtt av Anders Ropeid, grafiker og skribent i magasinet Fridykking & undervannsjakt.  Magasinet er basert på mye frivillighet fra gjesteskribenter som er ivrige fridykkere og dyktige hobby fotografer. I siste nummer av magasinet blir vi med Torgeir Kaarbø som fridykket med en vågehval like utenfor Møvik kai. Å svømme med en 7 meter hval like utenfor Bergen blir en flott reportasje.  Magasinet har flere fantastiske reportasjer, gode sjømat oppskifter og kommer ut med fire utgaver i året.

Men å dykke med en vågehval på 7 meter er vel ikke det den vanlige båtentusiast drømmer om, det blir nok mer å snorkle rundt og ta noen smådykk ned etter kamskjell eller fersk fisk som frister mest.
Fridykk har hatt en økende popularitet de siste årene, mye av grunnen er at man trenger ikke så mye dyrt utstyr som ved luftdykk.

Fordeler med fridykking fremfor apparatdykking er flere. Utstyret koster ca. 1/5 av apparatdykkingsutstyr. Utstyret er lett å få med seg og krever lite planlegging. Du får god mosjon. Det er ingen fare for lungesprengning eller dykkersyke. Du kan holde på i timevis med dykkingen (en app. dykker har begrenset tid). Du lager ingen bråkete bobler som skremmer fisken vekk og hobbyen passer for dem fleste med middels eller god form mellom 8 og 80. Noen begrenser seg til å ligge og snorkle (som er helt fint), mens andre går ned til over 20 meter og mer på jakt etter fisk og skalldyr. De fleste driver undervannsjakt mellom 0 og 10 meter. Fridykking er en glimrende aktivitet for sporty familier, forteller Anders Ropeid.

Er det ikke kaldt nå om dagen? Nei, i dag er våtdraktene så gode, man tar bare litt såpe på kroppen så ”suger” drakten seg helt inntil kroppen. Den eneste plassen du blir kald er i ansiktet, men der blir du fort ”nummen” så det merkes ikke. Det er på denne årstiden det er fint å dykke, når sjøen er helt klar, sier Ropeid.

For å gjøre dykkingen enda mer spennende kan man ha med en harpun, og ser du en ”sværing” er det meget tilfredsstillende å få god fangst i tillegg, fortsetter Ropeid. 

Butikken har flere imponerende avstøpninger av kunders fangst.

Ropid forteller at de jevnlige arrangerer kurs, da først teori, bassengtrening, livredding og sjødykk siste dag.

Et populært sted å fridykke er i Fosenstrømmen, det er fantastisk mye fisk i strømmen. Er det ikke litt ekkelt med så mye strøm, spør vi. Nei, vi ligger jo helt oppe i vannskorpen og snorkler  nært land forteller Ropeid.

En annen ivrig fridykker i butikken denne lørdagen i butikken er Kjell M. Sandvik. Han er entusiastisk opptatt med å ekspedere en familie som er ute på utstyrsjakt til sønnen. Sandvik har mye på hjertet og forteller gjerne om sine opplevelser, og om betydningen av fridykking for han.

Ren meditasjon, en time med fridykk fjerner en uke med stress! Du er helt fri, man kan se inn i seg selv, filosofere og ha fantastiske naturopplevelser. Da jeg startet med fridykk var jeg for det meste ”solist” helt til jeg traff grunder av Frivannsliv, Børje Møster, uten han og hans filosofi hadde ikke jeg arbeidet her, slår Sandvik fast.
Sandvik har mange ”strenger å spille på ” bokstavelig talt. Sandvik har studert klassisk gitar ved konservatoriet i Trondheim. Han jobber som multimusiker, performance artist, instrumentmaker, gitarist, komponist, arrangør og audio/video produsent. Sandvik har bearbeidet den naturlige hule Kvannplanten (som vi kjenner fra Australia) til et instrument og gitt det navnet Kvanndoo. Dette er et perfekt instrument til å lære god pusteteknikk som man også kan ha bruk for i fridykk, forteller Sandvik.

Men litt tilbake til Børje Møster som ikke var tilstede da Baatsans kom på besøk, om dere vil vite mer om Møster og Frivannsliv, kan dere besøk denne spennende butikken på Litlebergen like nord for Bergen, eller lese mer om han og deres filosofi på nettsiden www.frivannsliv.no Her finner dere garantert mange flotte naturbilder og motivasjon til å starte med fridykking.

Vi lot oss overbevise og kommer garantert til å prøve!